Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

feb
17
vr
De levensloop van ons zonnestelsel
feb 17 @ 20:00 – 22:00

Hoe is ons zonnestelsel ontstaan en hoe ziet het er in de toekomst uit? Net zoals een mens kent ons zonnestelsel een geboorte, een levensloop en een dood. In deze lezing geeft Christiaan Schriks niet zozeer een beschrijving van objecten, maar kijken we naar het stelsel als een systeem en geven we een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en processen die zich daarin afspelen.

feb
24
vr
Landelijke “STERRENKIJKDAGEN” 2023
feb 24 @ 20:00 – 22:00

Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, Venus, Jupiter, Mars en de Orionnevel te bewonderen. De toegang is gratis.

feb
25
za
Landelijke “STERRENKIJKDAGEN” 2023
feb 25 @ 20:00 – 22:00

Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, Venus, Jupiter, Mars en de Orionnevel te bewonderen.  De toegang is gratis.

mrt
3
vr
Reis door het Zonnestelsel
mrt 3 @ 20:00 – 22:00

Astrid Eeuwes neemt de bezoeker mee op een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen door talrijke ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.

mrt
10
vr
10 Raadsels van het Heelal
mrt 10 @ 20:00 – 22:00

Hoe is het heelal ontstaan? Wat is de samenstelling? Wat is er buiten het heelal? Kan er op meer plekken leven zijn ontstaan? Wat weten we wel en wat nog niet? Tien intrigerende vragen die door Frank Vermeulen worden behandeld.

mrt
17
vr
“Tussen Droom en Daad: Wernher von Braun en de V2” – gastspreker Hans Walrecht
mrt 17 @ 20:00 – 22:00

In deze presentatie verhaalt Hans Walrecht over Wernher von Braun, één van de bekendste ruimtevaartpioniers. Als Duits raketingenieur was hij betrokken bij de ontwikkeling van de V2 in de Tweede Wereldoorlog. Zijn droom was de ruimtevaart naar andere planeten. In de praktijk leidde het tot een vernietigingswapen. Uiteindelijk zette ruim 20 jaar na de oorlog zijn raket mensen op de Maan. De droom was uitgekomen.

mrt
24
vr
Messier-marathon
mrt 24 @ 20:00 – 22:00

In de 18e eeuw maakte de Franse astronoom Charles Messier een lijst van ruim 100 nevelachtige objecten aan de sterrenhemel. Eind maart is de beste gelegenheid om gedurende een gehele nacht een zeer groot deel van deze objecten te kunnen waarnemen: gasnevels, sterrenhopen, sterrenstelsels en planetaire nevels. Jaap van ’t Leven legt uit wie Messier was en welke uitdaging deze ‘Messier-marathon’ is voor de actieve amateur. Bij helder weer kunnen een groot aantal nevels – eventueel met een eigen telescoop – worden waargenomen.

mrt
31
vr
Parker Solar Probe
mrt 31 @ 20:00 – 22:00

Met de Parker Solar Probe verlegt de NASA de grenzen van het onderzoek aan onze eigen ster, de Zon. Een unieke missie die gedurende zeven jaar steeds dichter langs de Zon zal vliegen. Uiteindelijk zal hij in 2025 met een snelheid van meer dan 200km/s de Zon op slechts 7 miljoen kilometer afstand passeren. Het verloop, de doelen en de uitdagingen van deze missie worden uitgelegd door Eelko Gielis.

apr
7
vr
Reis naar de sterren
apr 7 @ 20:00 – 22:00

Maak met Alex Scholten een reis naar de sterren. Een interactieve reis vanaf onze aarde, langs de planeten en sterren tot in verre sterrenstelsels. Ontdek de plek van onze aarde in het onmetelijke heelal! Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

apr
14
vr
JUICE en de manen van Jupiter
apr 14 @ 20:00 – 22:00

In april staat de lancering van de Europese ruimtesonde JUICE gepland. Deze missie zal de vier grote manen van Jupiter gaan onderzoeken en in het bijzonder de maan Ganymedes. Na een reis van 8 jaar zal hij in 2031 bij Jupiter arriveren. Waarom deze manen zo interessant zijn wordt in deze presentatie uitgelegd door Alex Scholten.

apr
21
vr
Zwaartekrachtsgolven en de Einsteintelescoop
apr 21 @ 20:00 – 22:00

Ruim 100 jaar geleden berekende Albert Einstein dat de bewegingen en botsingen van grote massa’s een soort “golven in de ruimtetijd” zouden veroorzaken. Lang leek het onmogelijk om dit soort minieme bewegingen te kunnen registreren. Inmiddels vormt het waarnemen van zwaartekrachtsgolven een nieuwe informatiebron voor astronomen. Er zijn grootste plannen om een speciale telescoop voor zwaartekrachtgolven te realiseren in Zuid-Limburg. Het zal een enorme technische uitdaging zijn en het grootste wetenschappelijk instrument dat ooit in Nederland is gebouwd. Frank Vermeulen legt uit hoe dit project tot stand komt en wat de betekenis zal zijn van deze Einsteintelescoop.

apr
28
vr
Onze buur, de Maan
apr 28 @ 20:00 – 22:00

De Maan is voor velen niet alleen het meest opvallende hemellichaam aan de sterrenhemel, maar ook het mooiste om door een telescoop te bekijken. Wat vertellen de ‘zeeën’, kraters, walvlakten en andere fraaie kenmerken over de geschiedenis van de Maan? En landen er binnenkort weer mensen op de maan? Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

mei
5
vr
Astronomie in de kunst
mei 5 @ 20:00 – 22:00

Welke rol heeft de astronomie gespeeld in de kunst door de jaren heen? Een onderzoekje naar kunst, waarin sterrenkundige onderwerpen worden weergegeven, levert toch meer op dan je zo in eerste instantie zou denken. Frank Vermeulen deed een speurtocht van de Oudheid tot de Moderne Kunst en kwam tot een aardige verzameling afbeeldingen.

mei
12
vr
Radioastronomie: luisteren naar het heelal
mei 12 @ 20:00 – 22:00

Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw halen sterrenkundigen hun informatie over het heelal niet alleen uit het zichtbare licht, maar ook uit radiostraling. Nederland speelt al vanaf het begin een belangrijke rol bij dit type onderzoek. Joris Robijn legt uit waarom en wat er allemaal komt kijken bij deze vorm van waarnemen. En natuurlijk welke bijzondere ontdekkingen deze nieuwe blik op het heelal heeft opgeleverd.

mei
19
vr
Sterrenkijken op La Palma
mei 19 @ 20:00 – 22:00

Wie een heldere donkere sterrenhemel wil waarnemen moet hiervoor meestal op reis. Jaap van ’t Leven reist hiervoor met enige regelmaat af naar La Palma, één van de Canarische Eilanden. Hij laat zien waarom dit een paradijs is voor niet alleen de amateurs, maar ook één van ’s werelds beste locaties voor observatoria van beroepsastronomen.

mei
26
vr
Vrouwen in de sterrenkunde
mei 26 @ 20:00 – 22:00

Voor de buitenwereld zijn de natuurwetenschappen lange tijd het bolwerk van de mannen geweest. Christiaan Schriks zal in zijn presentatie echter laten zien dat veel belangrijke sterrenkundige ontdekkingen door vrouwen gedaan zijn. Een verrassende blik op de geschiedenis van de sterrenkunde.

jun
2
vr
De wondere wereld van de planeet Venus
jun 2 @ 20:00 – 22:00

De planeet Venus schittert dit voorjaar als een heldere ‘avondster’ aan de hemel. Wat weten we van deze wonderlijke wereld? Waarom is zij – ondanks een vergelijkbare grootte – zo anders dan onze planeet Aarde? Maak met Alex Scholten een reis naar de verzengende planeet.

jun
9
vr
Klimaatverandering – gastspreker Rob Groenland (KNMI)
jun 9 @ 20:00 – 22:00

Hoe kan de Aarde opwarmen terwijl sommige winters ijzig koud zijn? Krijgen we in Nederland meer stormen, maar ook hittegolven? Rob Groenland van het KNMI is één van de wetenschappers die al jarenlang onderzoek doet naar het klimaat. In deze presentatie bespreekt hij de feiten in een spoedcursus ‘weer en klimaat’.

jun
16
vr
Big Bang voor beginners
jun 16 @ 20:00 – 22:00

Astronomen denken dat het heelal 13,8 miljard jaar geleden ontstond uit een oneindig kleine ‘punt’.  Frank Vermeulen legt uit hoe men tot deze conclusie is gekomen en hoe in de afgelopen 100 jaar theorie en waarnemingen gebruikt worden om dit model te ondersteunen. En hoe recente waarnemingen dit model op de proef blijft stellen.

jun
23
vr
Astrofotografie voor de vakantieganger
jun 23 @ 20:00 – 22:00

Astrofotografie hoeft niet moeilijk te zijn. Astrid Eeuwes laat het publiek zien op welke manieren er al een mooie foto gemaakt kan worden van objecten aan de sterrenhemel en hoe dit bewerkstelligd kan worden zonder geavanceerde foto-apparatuur. Zeker leuk voor de vakantieganger om tijdens een verblijf op een donkere plek eens wat leuke foto’s te maken.